Menu

TŰZIFA

Tűzifa

Talán a legelterjedtebb tüzelő a gáz mellett, nem véletlenül. A fafajtáknak általánosan igen jó tüzeléstechnikai paraméterei vannak, de a fűtőérték nagyban függ a fa nedvességtartalmától! Nézzük meg az alábbi összehasonlító táblázatot a különböző elterjedt fafajtákról:

Untitled

Láthatjuk, hogy csak teljesen száraz esetben tüntettük fel a különbséget a különböző keményfa fajták fűtőértéke között, mert az eltérés gyakorlatilag elenyésző. Amint fontos észrevennünk, hogy a friss vágású fa, amit jó eséllyel veszünk, csak fele olyan jó tüzelő, mint amit már legalább 1-2 éve szárítunk, miért van ez? A fa alapból igen sok nedvességet tartalmaz, egy köbméter fában akár 200-300 liter víz is lehet a sejtekben és a pórusokban. Az égésben a víz nem vesz részt, viszont a fejlődő hő miatt elpárolog. A víz párolgása során hőt von el a rendszerből, és így gőz formájában távozik a kéményen, ez nekünk veszteség formájában fog jelentkezni. (A víz párolgáshője 2,2 MJ/kg)

Ha tehetjük, ezért mindig tavasszal gondoskodjunk a következő évi tüzelőről, mert nyáron száraz és szellős helyen tárolva a fa tetemes mennyiségű vizet veszít, így javulni fog télen a tüzelőnk fűtőértéke. De akkor mennyibe is kerül fával tüzelni? Térjünk vissza az átlagos családi házunkhoz.

Ha feltételezzük, hogy minden fafajta ugyanannyiba kerül (ez legyen most 2200 Ft/mázsa, bruttó), akkor a fajlagos fűtőértéke az akácnak a legjobb, mivel annak a legnagyobb a sűrűsége. (Ez az előny gyakorlatilag elenyésző, ha tudunk olcsóbban bükköt vagy tölgyet venni, az lehet hogy jobban megéri.) Tételezzük fel, hogy akáccal fűtünk gáz helyett, egyik esetben légszáraz, 1-2 évig szárított tüzelővel, másik esetben pedig friss vágású nyersfával.

A légszáraz fának fűtőértéke 14,4 MJ/kg, ami 4 kWh/kg-nak felel meg, ha vesszük az éves energiaigényt, akkor 15.000/4= 3750 kg fával tudjuk ezt kielégíteni, ami 37,5 mázsa vagyis 82.500 Ft. Ez a gázzal történő tüzelésnek csak a töredéke. A probléma azonban az, hogy gyakorlatilag nyersfát veszünk az esetek legnagyobb részében és azt is inkább már ősszel, így a fának nincs ideje kiszáradni. Ha vesszük a friss vágású fát, aminek a fűtőértéke 7,1 MJ/kg, ami ~2kWh/kg, láthatjuk, hogy az igényelt famennyiség a duplája, 75 mázsa, ami 165.000 Ft. Még ez is olcsóbb mint a gáz, de sokkal több vele a munka.

Itt meg kell jegyezni, hogy a fa elégetése a legtöbb esetben nem történik olyan hatékonyan, mint a gázzal történő tüzelés, így egyéb veszteségek is adódnak, nyugodtan +10-15%-ot rászámolhatunk az itt kapott eredményekre.

Call Now Button